Zelfde plaats, zelfde onderwerp, andere maand. Net als op 11 juli puilde de zaal in het WTC Hotel in Leeuwarden ook dinsdag uit, bij een tweede infoavond over mogelijke uitbreidingsplannen. Weer was een grote groep (landelijke) defensiemedewerkers naar de Friese hoofdstad gekomen, deze keer om iets meer in te zoomen. Het enige verschil was dat er nu een bescheiden protest plaatsvond, buiten, van actiegroepen als Extinction Rebellion en Friesland for Palestine tegen bewapening en de NAVO.
Maar wat wil Defensie nou precies? Je reist niet zomaar nog een keer af naar Leeuwarden. Wat blijkt? Vliegbasis Leeuwarden is de enige plek in Nederland waar een tweede, afwijkend gelegen start- en landingsbaan kan komen die qua lengte aan de NAVO-normen voldoet: minimaal 2800 meter. De lange baan is al lang genoeg, de korte baan (die oost-west loopt) zou met maximaal 1000 meter verlengd moeten worden.
In Leeuwarden komt dan een groot ‘kruis’ van twee banen te liggen, legde projectleider Egge Jan de Jonge van Defensie uit. Zodat vliegtuigen bij vrijwel alle windrichtingen kunnen opstijgen en landen. ,,Dat kan volgens ons alleen op deze plek.’’ Vliegbasis Volkel heeft ook twee banen, maar die liggen parallel aan elkaar.
Geen sloop
Als gevolg van de verlenging van de korte baan, en dus meer gebruik ervan, zal de geluidsoverlast voor sommige omwonenden toenemen, bijvoorbeeld in Engelum, Lekkum en delen van Noord-Leeuwarden. Hiervoor hoeven echter geen woningen gesloopt te worden, zegde De Jonge toe. ,,Wij blijven binnen de geluidscontour.’’ Er gaat volgens De Jonge weinig veranderen.
Bij de zaal, gevuld met ruim 500 verontruste mensen, wil dat er niet in. Rudy Mayr bijvoorbeeld, die aan de Tsjessingawei in Jelsum woont, op een paar honderd meter van de korte baan, vindt de uitleg van De Jonge ,,ongeloofwaardig’’. ,,Ik kan nu al de piloot zien zitten. Bij een baanverlenging komen de vliegtuigen nog dichter langs mijn huis. U kunt toch niet zeggen dat ik dan geen extra overlast heb? Ik kan er niet blijven wonen.’’
Van een andere defensiemedewerker krijgt Mayr even later gelijk. Veel mensen in de zaal moeten lachen. ,,Hèhè, eindelijk zegt u het’’, klinkt het.
Extra ‘sorties’
Een ander onderwerp, waar de aanwezige defensiemedewerkers het minder lang over willen hebben, is een toename van het aantal ‘sorties’. Eén sortie is één start en één landing. Mogelijk krijgt Vliegbasis Leeuwarden, dat nu 2700 sorties per jaar mag uitvoeren, er 2300 bij. Maar het kunnen er ook 1150 of 0 worden. Dan krijgen andere bases in Nederland extra sorties opgelegd.
De zaal vermoedt dat na een eventuele verlenging van de korte baan in Leeuwarden het aantal sorties vrijwel automatisch zal toenemen. ,,Maar dat hóeft niet’’, zegt De Jonge. ,,Die twee zaken hangen niet met elkaar samen.’’
Hoe nu verder?
Hoe gaat het nu verder, wil een groot deel van de aanwezigen weten. Hebben omwonenden nog invloed? Egge Jan de Jonge wijst de zaal op zienswijzen (bezwaren) die zij vanaf maart 2025 kunnen indienen. En op het feit dat het kabinet uiteindelijk een keuze moet maken welke uitbreiding waar in Nederland plaatsvindt.
De Jonge: ,,Wij zien dat hier in Leeuwarden, net als eerder in de zomer, de meeste mensen in de zaal zitten, vergeleken met andere plaatsen. Er is hevige weerstand, dat merken wij nu weer. En dat zullen wij aangeven bij het kabinet. Daar zijn wij voor, voor zo’n signaal over het maatschappelijk draagvlak.’’
Bron: Leeuwarder Courant.