vrijdag, 20 september 2019 19:04

Aankomst eerste F 35 in Leeuwarden


Aanwezig zijn bij aankomst 1e F-35?

De vliegbasis Leeuwarden liet ons via een zogenaamde burenmailing weten dat omwonenden zich kunnen opgeven om bij de aankomst van de eerste F-35 te zijn. Voor diegenen die dat willen zie hieronder de mogelijkheid om zich op te geven.

Laat onverlet dat veel inwoners zullen kiezen om, net zoals in 2016 bij de eerste demonstratievluchten, op de Bitgumerdyk te staan. Want daar hoor en zie je het toestel het mooist vliegen. Tenminste als die aankomt via Marsum. Als de landing via Jelsum gaat zie en hoor je het toestel uiteraard minder. We houden u via de website op de hoogte.

Uit burenmailing vliegbasis:

Op donderdag 31 oktober 2019 is het zo ver: we verwelkomen de F-35 met tailnummer F-009 op vliegbasis Leeuwarden. Dit toestel is het eerste F-35 jachtvliegtuig dat vanaf Leeuwarden gaat opereren en markeert het startpunt van het eerste F-35 squadron in Nederland. 

Deze historische mijlpaal is het waard om op gepaste wijze bij stil te staan met zowel het defensiepersoneel dat aan de komst van de F-35 heeft gewerkt en de omgeving van de vliegbasis. Daarom vindt er die dag een besloten ceremonie voor genodigden plaats op de Friese vliegbasis.

U kunt zich opgeven om erbij te zijn. Per huishouden mogen maximaal 2 personen van 12 jaar of ouder zich inschrijven via deze internetlink: https://enquete.mindef.nl/faa/index.php/11739?lang=nl 
Wacht niet te lang, want vol is vol!

Enkele weken voorafgaand aan de ceremonie ontvangt u aanvullende informatie, maar houdt alvast rekening met het melden om 12.00 uur bij de Elfstedenhal en een terugkomst na 16.00 uur.  

Er wordt ook interesse verwacht buiten het vliegbasisterrein voor deze gebeurtenis. Daarom is er een aantal voorbereidingen en verkeersmaatregelen getroffen in nauwe samenwerking met onder andere gemeenten, politie, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. Er zijn drie spottersplekken ingericht rondom het veld voor mensen die de aankomst willen bijwonen buiten de hekken. Voor de veiligheid is de N-357 tussen de Tjessingawei en de rotonde bij Jelsum van 13:00 tot 16:00 uur gesloten op 31 oktober. Bewoners krijgen een doorgangsbewijs. Voor meer informatie, zie ook de verkeerskaart hieronder:

De bovenstaande verkeersmaatregelen worden gehandhaafd door politie en Koninklijke Marechaussee. De F-35 zal vanaf alle plekken goed te zien zijn. Er zal verder een livestream uitgezonden worden, zodat mensen ook vanuit huis mee kunnen kijken. De hashtag die op social media wordt gebruikt voor deze gebeurtenis is #F35naarNL